Печат 6 – гр. Несебър

Архитектурно-исторически резерват

Несебър забележителности

Несебър – стария град

През годините Несебър е загубил над 30% от територията си в морето, днес могат да се видят останки от крепостни стени и жилища под водата. Останала единственото западната част с крепостната стена, която го отбранявала по суша.Старият град в Несебър е обособен като Архитектурно-исторически резерват. Запазени са множество къщи – типични представители на българското възраждане, вятърни мелници, чешми и други, както и богати колекции от паметници на културата. Основен поминък на местните жители са риболовът и селското стопанство – предимно лозарство и ленопроизводство.

Археологическият музей

Несебър забележителности

Археологически музей

Открит през 1994 година музеят съхранява голяма част от културното наследство на града, значими паметници на културата, свидетелстващи за богатата история на антична Месамбрия и средновековния Несебър. Богатата експозиция обхващаща фоайе и 4 зали. Сред уникалните артефакти в музея са откритият изключително важен надпис-декрет в чест на тракийския вожд Садала, датиран от III в. пр. Хр. и даващ богата информация за взаимоотношенията на гръцкия полис със съседните траки.

Поморие — Музей на солта

Музей на солта забележителности в България

Музей на солта

Нестандартният музей е единственият по рода си в цяла България и Източна Европа специализиран музей за производство на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. Експозицията включа и 20 декара действащи солници, които използват най-старата технология за производството на сол – така както прадедите ни са я добивали. Проследява се развитието на солодобива още от дълбока древност.

(ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА МУЗЕЯТ НА СОЛТА И ДРУГИ НЕСТАНДАРТНИ МУЗЕИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ)

Печат 7 – гр. Малко Търново

Наследник на древно рударско селище от ІІІ в. пр. н. е., което през Римската епоха прераства в градски център. Интерес представляват:иконостасът на православната църква и осветена от папата икона в католическата; запазена странджанска архитектура; красотата на природата и чистотата на въздуха дават възможност за пълноценна почивка и лечение на белодробни заболявания.

Историческа местност „Петрова нива“

Историческа местност „Петрова нива“ забележителности

Историческа местност „Петрова нива“

Местността е едно от най-значимите исторически места в Странджа планина. Тук през 1903 година се взема решението за вдигане на Илинденско-Преображенското въстание в Източна Тракия. Намира се в землището на село Стоилово и е включено в списъка на 100-те национални туристически обекти под заедно с град Малко Търново . Има печт в музейната експозиция.В края на 50-те години на миналия век на Петрова нива е вдигнат паметник, а през 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена „Света Петка”. Има и музей с експонати – снимки, оръжия, документи- от освободителните борби на българите от Тракия и Македония. Потомците на участниците в заверата ежегодно са тук и свеждат чела пред подвига им.

Исторически музей

Исторически музей Малко търново

Исторически музей

Музеят има пет експозиции и лапидариум: „Природа“ – единствената по рода си в България, където чрез картини, звуци, аромати, видеофилми и игри посетителя може да се запознае с биоразнообразието на Странджа;“Археология“ /Х-ІХ в. пр. хр.- ІV в./- керамични и стъклени съдове, накити от злато, сребро, бронз и стъкло, монети; „Нова и най-нова история“- национално освободителни борби, уникални странджански икони, старопечатни книги, оръжия;“Етнография“- тъкани, предмети на бита, оръдия на труда, накити и облекло представят материалната и духовна култура на местното население от края на ХІХ до средата на ХХ век.

Природозащитен център – Пода

Природозащитен център – Пода

Природозащитен център

Изграден през 1997 г. от Българско дружество за защита на птиците. В него се прилага най-модерната концепция за управление на защитена територия, чрез преки природозащитни, образователни, информационни и туристически дейности, пречупени през функционирането на Природозащитен център.Превърна в атрактивно място за многобройните любители на природата от страната и чужбина. Тук всеки посетител може да научи ценни и важни факти за състоянието на все още съхраненото биоразнообразие и от високите тераси, на живо да се наслади на уникалното птиче богатство на защитена местност Пода. За по–любознателните се предлага и възможността, по специални за целта маршрути да наблюдават и изучават редки видове птици, влечуги и бозайници.

Печат 8 – гр. Созопол

Созопол е най-старият град, разположен на българското Черноморие, основан 6 век пр. н. е. От разкопките, правени в района се съди за бурно корабоплаване още от дълбока древност.

Археологически музей

забележителности в Созопол

Археологически музей

Музеят пази историята и културата на града и региона. Намерените находки на котви други съоръжения, доказващи развитите корабоплаване търговия през древността са изложени в Археологическия музей. Сбирката му се развива в две насоки — археология V хил.пр.Хр. – XVII в сл.Хр. и християнско изкуство XVII — XIX в.

Работно време от 8:00 до 17:30 в работните дни.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИ НЕВЕРОЯТНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ)