Печат 9 – гр. Варна

Регионален исторически музей – Варна

Регионален исторически музей – Варна

Регионален исторически музей

В музея се съхраняват откритото през 1972 г. край Варна най-старо злато в света. Датирано към 4200-4600 г. пр. Хр. То се състои от накити и гривни, предимно ковани или отлети. В сплавите златото е с чистота от 13 до 23 карата, с общо тегло около 6 кг. Охранява се по специален режим. Музеят се помещава в старата сграда на Девическата гимназия във Варна на булевард „Мария Луиза“ №41. Тя е построена през 1892-1898 г. по проект на архитект Петко Момчилов. Сградата е в неоренесансов стил, на два етажа и с голям вътрешен двор. Музеят разполага с хранилища, библиотека, Учебен детски музей и изложбена площ от 2150 m2.

Военно-морски музей

Военно-морски музей Варна забележителности

Военно-морски музей

Военноморският музей във Варна е филиал на Националния военноисторически музей. Стопанисва и военния кораб-музей „Дръзки“, открит като кораб-музей на 21 ноември 1957 г. Освен морски оръдия и старият фар на варненското пристанище, в двора на Военноморския музей се намира яхтата Кор Кароли, с която Георги Георгиев прави първата българска самотна ветроходна обиколка на Земятa.

Работно време, летен сезон: 10:00 – 18:00 зимен сезон: 10:00 – 17:00

Печат 10 – гр. Девня

Музей на мозайките

Музей на мозайките забележителности

Музей на мозайките в Девня

Построена в края на III – началото на IV век в град Девня. Сградата заема площта на цял квартал. Нейният план следва традициите на гръко-римското атриумно-перистилно жилище. Около вътрешен двор настлан с каменни плочи, със зидан кладенец по средата, заобиколен от 3 страни с покрита галерия с варовикова колонада, са разположени 21 жилищни, стопански и складови помещения. Стените на жилищните помещения са били покрити с цветни мазилки и стенописи, с гипсови щукатури. Пет от помещенията на сградата и портика са покрити с многоцветни подови мозайки – едни от най-добрите образци на римското мозаечно изкуство от това време, открити в България.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИ НЕВЕРОЯТНИ БЪЛГАРСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ)