Печат 11 – гр.  Велико Търново

Архитектурно-исторически резерват „Царевец“

"Царевец" - забележителности в търново

„Царевец“

Хълмът Царевец е главната крепост на средновековния Търновград, в центъра на който се издигат царският и патриаршеският дворец.

Безспорно Царевец е най-популярната сред многобройните забележителности в старата столица на България, една от най-натоварените туристически дестинации, привличаща десетки хиляди туристи от цял свят.

ПРОЧЕТЕТЕ ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА Царевец

(РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ ОТ ЦАРЕВЕЦ)

Регионален исторически музей

исторически музей Велико търново забележителности

исторически музей

Изключително богатата 140-годишна история на музейното дело във Велико Търново, дава възможност за задълбочен и многостранен анализ на неговото развитие. Един кратък ретроспективен преглед на изминатия път позволява да се очертаят няколко основни етапа в изграждането, формирането и утвърждаването на музейната структура в града и региона.

Най-ценните археологически находки, които показват живота на нашите предци, се намират в Археологическия музей. Mожете да видите златни накити, открити в пещерата при село Емен, златен печат на цар Константин, златен пръсен от XIII-XIV в., както и златния пръстен – печат на цар Калоян. Интересно е да се разгледат и многобройните златни и сребърни накити и монети, рисуваната керамика, както и предмети от кост и оръдия на труда. В лапидариума са разположени много статуи и детайли от римската епоха.

Арбанаси — архитектурно-музеен резерват

Арбанаси забележителности

Арбанаси

Селото се намира на 5 км. североизточно от Велико Търново, на високо плато разделящо старопрестолния град със съседната Горна Оряховица. Арбанаси е архитектурно-музеен резерват.

Най-ранните сведения за съществуването на Арбанаси са от края на XV – началото на XVI век. През този период то е владение на висши сановници в Османската империя. Бурното икономическо и културно развитие на Арбанаси е насилствено прекъснато през 1798 г., когато е нападнато и опустошено от кърджалийски дружини. След известен период от време селището постепенно се възстановява от погрома, но никога не достига предишния си блясък. Изключително важна рола в живота на селището играе Църквата.

Има печат в църквата „Рождество Христово“.

(РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ ОТ АРБАНАСИ)

Печат 12 – гр. Свищов

Свищов е града, където се е зародил българския туризъм – родното място на основоположникът му – Алеко Константинов.

Българийо, пожелай ми живот и здраве, за да имам възможност да вдигна завесата, която разделя градския живот от омайните прелести на дивната ни природа и ти ще се влюбиш в тази природа, както никой юнуша не е любил”. Направил го е! На 27.08.1895 година с изкачването на Черни връх Алеко Константинов поставя началото на организирания туризъм в България.

Днес Свищов Свищов носи духа на учебен град. Там е открито Първото българско светско училище, Първото частно търговско училище от Димитър Шишманов, Първата забавачница за деца „Детска мъдрост”, Първата държавна търговска гимназия.

Къща-музей „Алеко Константинов“

Къща-музей „Алеко Константинов“ забележителности

„Алеко Константинов“

Музейната експозиция проследява живота и дейността на Алеко Константинов. Тя пресъздава богатата и изискана атмосфера на заможното семейство.

На първият етаж е изложена богата археологическа колекция. На вторият етаж е разположена експозиция за неговия живот и творчество. Запазени са многобройни лични вещи и предмети, с които се разкрива детството и юношеството на поета. Възстановен е интериора на дома от втората половина на ХIХ век. Сред най-ценните експонати е изложено и сърцето на писателя, спряло да тупти твърде рано.

Архитектурно-исторически комплекс — „Даскалоливницата“ – град Елена

Елена - забележителности

„Даскалоливницата“

Разположен е в центъра на град Елена. Част от комплекса са сградата на Първото модерно класно училището, църквата „Свети Никола” и Камбуровият хан. В двора на историческия комплекс е и храмът „Успение на Пресвета Богородица”.

В ниската част на двора на комплекса се намира Камбуровият хан, в който е изложена етнографската сбирка. Тук могат да се видят дамски и мъжки тоалети и предмети от бита и културата на еленчани от края на ХІХ и началото на ХХ век.

В двора на училището се намира и храмът „Свети Никола”. Това е най-старият храм в Елена и региона. До църквата е построен храмът „Успение на Пресвета Богородица“. До Освобождението през 1878 г. това е най-големият храм в Северна България с 33 метра дължина, 21 метра ширина и 25 метра височина. Повече за комплекса можете да научите, ако се възползвате от екскурзоводска беседа.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИ НЕВЕРОЯТНИ БЪЛГАРСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ)