Печат 23 – Добрич

 Дом-паметник „Йордан Йовков“

Дом-паметник Йордан Йовков Добрич

Дом-паметник „Йордан Йовков“

Откритият през 1980 година в Добрич Дом-паметник „Йордан Йовков“ по случай 100-годишнината от раждането на поета, е създаден с цел достоянията и посланията на именития ни писател да станат известни на повече хора – българи и на чужденци. Музеят съхранява много частици от живота и творческата работа на писателя. Голям интерес за посетителите буди неповторимата художествена творба на Стоимен Стоилов, която също се съхранява дом паметника.Невероятната сграда има и немалка архитектурна стойност. При честването на 30-годишнината на Съюза на архитектите в България тя е отличена с най-високото архитектурно отличие.

Художествена галерия

Художествена галерия Добрич

Художествена галерия

Художествена галерия представлява градски специализиран музей за изобразителни изкуства, намиращ се в центъра на града. Той развива всички аспекти на музейното дело, участва в реализирането на регионалната политика по опазване, изследване, популяризиране на изобразителното изкуство и работи в услуга на обществеността в града. Насърчава и популяризира местните творчески кръгове.Самата сградата на Художествената Галерия, както на дом-паметника е обявена за архитектурно – строителен паметник на културата, строен 1933 Сградата е на два етажа и съхранявания фонд е събиран в продължение на 40 години – част от него са творби от националното художественото наследство. Галерията притежава над 3000произведения – живопис, графика, декоративно – пластични изкуства, скулптура и творби от ръчно-правена хартия.

Печат 24 – Балчик

Малък крайбрежен град, разположен в северната част на нашето Черноморие. Има богата история и култура, както и важно туристическо значение. В района са пръснати много прекрасни забележителности.


Архитектурно-парков комплекс „Двореца“

Двореца Балчик

Двореца Балчик

Ботаническата градина се допълва с арихитектурно-парковия комплекс „Дворецът“, който е бил резиденция на румънската кралица Мария в началото на 20 век. И до днес е запазена уникалната колекция от кактуси – втора по големина в света след тази в Монако, както и други уникални растения. В ботаническата градина растат екзотични и рядко срещани дървета.

(РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ ОТ БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА)

Археологически резерват „Калиакра“

Калиакра

нос Калиакра

Нос Калиакра е разположен на северното черноморско крайбрежие, в най-югоизточната част на Добруджанското плато, на 12 км от град Каварна. Вдаден на 2 км навътре в морето и наподобява полуостров. Представлява природен и археологически резерват, а под морското равнище е изграден един уникален обект, който все повече набира популярност сред водолазите.

На нос Калиакра гнезди аристотелевия корморан и могат да се наблюдават делфини. Брегът при нос Калиакра е клифов тип, отвесните скали се спускат 70 метра надолу до морето.

(ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ПОДВОДНИЯ МУЗЕЙ НА НОС КАЛИАКРА)

(РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ ОТ НОС КАЛИАКРА)

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИ НЕВЕРОЯТНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ)