Печат 1 може да се вземе в гр. Банско

Град в Югозападна България. Той се намира в Област Благоевград, в близост до Разлог и е административен център на община Банско. В 19 век селото е център на българщината в Пиринска Македония на територия, граничеща с гръцко и турско население. От Банско са родом българските народни будители Неофит Рилски и Паисий Хилендарски, както и поетът Никола Вапцаров. Днес градът е известен зимен курорт.

(РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ ОТ ГРАД БАНСКО)

Велянова къща

велянова къща забележителности

Велянова къща

Построена е през XVII-XIX е превърната в архитектурно-етнографски музей, показващ архитектурния стил на онова време, утвърден заради разбойническата напаст през 18 век по нашите земи. Веляновата къща представлява скривалище с четири вратички, от които да се излиза в четирите посоки, (сега са зазидани). Велян Огнев наречен още уста Велян е майстор декоратор от Дебърската художествена школа, поканен да изписва църквата Света Троица. Велян Огнев вдъхва нов живот и облик на къщата и тя приема неговото малко име – Велянова къща. Първият етаж е едно голямо помещение, което се е използвало за мазе и две малки стаички, едната е скривалището със зазиданите изходи, а другата е ползвана за ателие от собственика си. За живеене е отреден вторият етаж, впечатление правят многото кътове за гости. Украсата на Веляновата къща е доказателство за невероятния талант на Велян, но една част от нея е била похабена от времетo.

Музей „Неофит Рилски“ забележителности
Къща-музей „Неофит Рилски“

Музей „Неофит Рилски“

Музей „Неофит Рилски“ е открит през 1981г. по случай 100-годишнината от смъртта на Неофит Рилски. Днес е постоянна музейна експозиция, стопанисвана от родственици на българския възрожденски книжовник, които са запазили автентичността и. Неофит Рилски отдава живота си на науката и просветата той е автор е на първата българска граматика (1835).

Къщата музей „Неофит Рилски“ се състои се от две части — автентично запазената къща на бележития възрожденец с етнографска експозиция и документална експозиция, излагаща най-ценното от богатото наследство на Неофит Рилски — главно писма, снимки и книжовен материал. Във фонда се съхраняват над 400 документални и веществени материали.

Къща музей „Никола Вапцаров“

Музей „Никола Вапцаров“ забележителности

Къща-музей „Никола Вапцаров“

Къщата на Никола Вапцаров е превърната в музей през 1952 г. и експозицията в нея е отворена за посещения. Стаите са подредени от майката на Никола Вапцаров. На първия-приземен етаж е разположена беседна зала, където се прожектират филми за Никола Вапцаров. Там е изложено родословното дърво на много от известните родове в Банско. На стените на чердака се вижда внушителен списък с имена на известни исторически личности гостували в дома на Никола Вапцаров. На втория етаж са разположени трите стаи, в които е живяло семейството му, той има един брат – Борис и една сестра – Рада.

Работно време на къща-музей „Никола Вапцаров“ : 9.00-12.00 и 14.00-17.00ч; почивни дни събота и неделя.

Постоянна иконна изложба „Банска художествена школа“

Постоянна иконна изложба „Банска художествена школа“

Постоянна иконна изложба „Банска художествена школа“

Постоянна иконна изложба „Банска художествена школа“ е уредена в най-старата и запазена сграда в Банско от 1749 г. в старата му част, близо до черквата „Св. Троица“ и Паметника на Паисий Хилендарски. Обявена е за паметник на културата. Изпълнявала функциите на женски метох към Хилендарския, а по-късно към Рилския манастир. В шест изложбени зали се проследява развитието на Банската иконописна школа от стенописи, в т.ч. от Рилския манастир. Основоположник на школата е Тома Вишанов – Молера, който смело разчупва рамките на традиционната византийска иконопис. Изложбата разполага с готови беседи на английски, немски, френски и руски език и озвучаване с църковни песнопения.

Работно време на постоянната иконна изложба: 9.00-12.00 и 14.00-17.00 ч. почивни дни събота и неделя.

Църква „Света Троица“

Църква „Света Троица“ забележителности

Църква „Света Троица“

Мястото за строене е дарено от хората на Банско и заедно с кулата и уникалния звън на камбаните се е превърнала в символ на града. Всеки „кадърен мъж“ на Банско е участвал в строежа, а легендите разказват как нощно време работниците увеличавали строежа и разширявали границите на църквата с по една крачкавсяка вечер. Дядо Лазко в първия дарите, деен участник в изграждането на църквата и запазване на духовния живот на българите по време на Османското владичество, но не доживява да довърши делото на живота си църквата Св. Троица.Днес се носят се легенди, че под църквата и целия стар град има тунели, които са служели на банскалии да се крият от нашествениците, така са се промъквали комитите.

Печат 2 се намира в Пирин

Вихрен забележителности планини
връх Вихрен

Връх Вихрен

Връх Вихрен е най-високият връх на Пирин. Със своите 2914 метра той е втори по височина в България след Мусала (и третия на Балканския полуостров). Върхът е изграден от мрамори, които не задържат вода, поради което в целия район на върха няма реки и езера. Растителността по склоновете е бедна, но по скалния ръб Джамджиеви скали е единственото находище в България на Еделвайс. Отправна точка за много от маршрутите в Пирин е гр. Банско. Има асфалтов път до там, така че спокойно може да стигнете и с кола до хижата, а от там да се разходите из обятията на Пирин и върховете и.

В близост до хижа Бъндерица (под хижа Вихрен) е разположена Байкушевата мура – важен екземпляр от вида черна мура (Pinus heldreichii), наречена на лесовъда Костадин Байкушев, който през 1897 година открива и описва този екземпляр. Възрастта ѝ се оценява на повече от 1300 години, което я прави най-старото иглолистно дърво в държавата и едно от най-старите дървета в света. Приблизителните ѝ размери са: височина 26 метра, диаметър 2,2 метра и обиколка 7,8 метра.

(ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ПРЕКРАСНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПЛАНИНИ)

Печат 3 – с. Добърско

Църква „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“

Църква _Свети-Теодор-Тирон-Теодор-Стратилат

Църква „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“

 Според местна легенда основатели на селото са ослепените Самуилови войници. На път за Рилския манастир те открили лековитото аязмо, което днес се намира в двора на църквата „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Решили да се заселят около него и да се лекуват тук. Днес църквата е един от символите на селото. Изградена от камък и хоросан. Забележителното в нея е, че и трите корпуса са изографисани, като нито едно изображение не е реставрирано. Тя привлича и впечатлява с уникалните си стенописи, които са добре запазени и представят сцени от живота на Христос – „Преображение Господне“, „Възкресение Христово“. Църквата е построена през 1614 г. , представлява трикорабна базилика и е наполовина в земята. Обявена е за паметник на културата и е вписана в книгата на ЮНЕСКО.

Печат 4 – гр. Мелник

Гр. Мелник е разположен сред живописно извисени пясъчни скали – мелове, които създават естествена природна крепост. Находките в града доказват, че там е имало селище през тракийската епоха, завладяно от римляните през I в. Селището е обитавано от тракийското племе меди, дало на света големия вожд на римските роби Спартак. То продължава своето съществуване и през византийската епоха – V-VI в. Мелнишката къща привлича не само с външната си импозантност, но и с вътрешното си разпределение, което задоволява ежедневния бит на семейството и неговата стопанска дейност. .

(РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ ОТ ГРАД МЕЛНИК)

Историческият музей

Исторически музей в Мелник забележителности

Исторически музей гр.Мелник

Музеят представя етнографска експозиция, свързана с бита, културата и основния поминък на българите от Пиринска Македония — винарството. Изложени са находки от региона, датирани към всички епохи от праисторията до новото време. В богата експозиция е представен градският тип култура и бит на гръцките фамилии в Мелник през Възраждането. Интересен е акцентът към артефакти, свързани с винопроизводството — мелнишки бъчви, аксесоари и снимки, свързани с обработката и съхраняването на мелнишкото вино.

Работно време: 10.00 – 17.00 ч. (почивни дни: 24 май, 24 и 25 декември, 1 януари, 3 март)(ПРОЧЕТЕТЕ И ЗА МЕЛНИШКИТЕ ПИРАМИДИ)

Кордопулова къща

Кордопуловата къща Мелник забележителности

Кордопуловата къща

Кордопулова къща е построена през 1754 година, първоначално за производството и съхранението на вино и е принадлежала на богатото гръцко семейство Кордопулос. Последният представител на семейството е загинал по време на Балканската война. През 1912 година той осигурява подслон на Яне Сандански и е бил убит от турците. Днес в Кордопуловата къща може да се види и дори да се влезне в тайникът, където се е крил Яне и други българи, участващи в освобождението. Къщата е построена с изискан вкус, запазвайки най-добрите традиции на производството и съхранението на българското червено вино. Според някои източници тя е най-голямата запазена къща от XIX век в България. Тя се състои от четири етажа, два от които са изградени от камък, и винарска изба. 150-метровият подземен тунел за съхранение на вино е издълбан в скалата и може да побере до 300 тона вино. В тунела има специални канали и вентилационни системи за правилното съхранение на вино. Ежегодно се посещава от 30 000 туристи.

Роженски манастир „Рождество богородично“

Роженски манастир забележителности

Роженски манастир „Рождество богородично“

Манастирът е разположен над гр. Мелник, на фона на пясъчните мелове. През 1220 година Деспот Алексий Слав подарил грамота, където повелява права и привилегии на градения от него манастир , а името му е „Богородица Спилеотиса“, но по-късно е разрушен и не е останало нищо от него. Сегашният Роженски манастир се простира в близост до с. Рожен край бистри извори, избрани камъни и вековни дървета. Църквата има красива и нежна резба на олтарния иконостас и аналоя, библейски и евангелски сцени са изрязани в дърво. Манастирът е най-известен с калиграфската школа за църковно краснописание. Турското робство превръща манастира в център на народни борби и убежище на войводи и харамии.

Печат 5 – гр. Петрич

Разположен е в южната част на Петричката котловина, в северното подножие на планината Беласица в Югозападна България. Според местни кравеведи, днешния град Петрич е наследник на древното тракийско селище. Археологическите разкопки показват, че той е съществувал до 6 век сл.Хр., когато е опожарен от славяните.

село Рупите

баба ванга забележителности

къщата на Баба Ванга

Разположено е в Петричко-Санданската котловина, местността е известна с лечебните си минерални извори. На 2 километра източно от селото в местността Кожух се намират руините от един от най-големите антични градове по долината на Струма, съществувал от IV в. пр. Хр. до VI в. сл. Хр.Последните години от живота си известната ясновидката Ванга прекарва тук, през 1994 година е построен храмът „Св. Петка Българска“ в близост до къщичката, в която тя е живяла и там днес се намира гробът и. Хората вярват, че дори когато не е сред нас тя все още може да им помага и вярващи от цял свят в нейната чудодейна сила идват тук да черпят сили от храма.

храм-паметник „Света Петка Българска“

храм-паметник Света Петка Българска забележителности

храм-паметник „Света Петка Българска“

Иконите на иконостаса са рисувани от известния художник проф. Светлин Русев, като образите на светците са прекалено реалистични и не се одобряват от Св. Синод. Повечето от обикновените хора, обаче, ги харесват, за което свидетелства и нескончаемият поток от посетители. Непосредствено до комплекса на храма извира топла минерална вода с температура 78 0С и дебит 35 л/сек. Част от водата е каптирана и по тръбопровод е отведена до гр. Петрич. Останалата част образува гьолове, в които могат да се видят търсещи избавление от различни болести хорa.

Самуилова крепост

забележителности в България

Самуилова крепост

Разположена е между планините Беласица и Огражден на невисок хълм на десния бряг на река Струмешница. Крепостта е изградена върху основите на тракийско и раннобългарско славянско селище. Върху хълма цар Самуил построява землено укрепление, защитено от три вала и два рова, концентрично разположени. Разположението на крепостта позволява да се контролира цялата клисура и да се използва като команден военно-стратегически пункт на всички сектори на отбранителната система. Национален парк-музей „Самуилова крепост“ тържествено е открит през 1982 година. Останките от средновековното укрепление и селище са консервирани, а района около него е благоустроен.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИ НЕВЕРОЯТНИ БЪЛГАРСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ)