Печат 26 – Кюстендил

българските забележителности - Кюстендил

Изложбена зала

 Намира се в близост до границата с Република Македония и с Република Сърбия. Балнеоложки и туристически център с национално и международно значение, археологически и архитектурен резерват, изходен пункт за туризъм и ски-спорт в планината Осогово. Градът има осемхилядна история на поселищния живот и повече от 1900-годишна градска традиция.

Град Кюстендил е център на лека и преработваща промишленост. През последните години силно се развиват хотелиерството и туризма. Района има традиции в овощарството и търговията с пресни и сушени плодове.

Разгледайте снимки от Кюстендил.

Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“

Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“

Художествена галерия

Сбирката е разположена в центъра на града и е част от 100-те национални туристически обекта. Сградата е обособена като самостоятелна изложбена зала през 1972 по случай 90-годишнината от рождението на Владимир Димитров-Майстора. В галерията периодично се откриват: художествените изложби „Кюстендилска пролет“ и „Струма’”, както и редица гостуващи, персонални, юбилейни и други изложби. Съхранява и периодично урежда изложби и на други видни кюстендилски художници.

Къща-музей „Димитър Пешев“

Къща-музей „Димитър Пешев“ Кюстендил

Къща-музей „Димитър Пешев“

Представлява постоянно действаща изложба с оригинални вещи, снимки и факсимилета, за събитията от март 1943 г. и за световно признатите заслуги на Димитър Пешев и неговите съграждани.

Първата част от експозицията проследява живота на Димитър Пешев. Втората част обхваща периода на антиеврейската политика на България (1941-1944 г.), дискусиите за приемането на Закона за защита на нацията, събитията след подписване на споразумението между комисаря по еврейските въпроси Александър Белев и германския представител Теодор Данекер за депортиране на българските евреи. Третата част включва материали за живота на кюстендилските представители след март 1943 г., техните лични съдби, присъдите на Народния съд, общественото забвение и постепенното признание, първоначално от отделни евреи, а впоследствие от Израел, след 1990 г. от България и различни обществени и държавни структури по света.

Отворена е за посетители всеки ден от 09:00 до 18:00 часа.

Хисарлъка

Хисарлъка забележителности

средновековна крепост „Хисарлъка”

Безспорно най-популярната сред забележителностите в Кюстендил. Лесопарк „Хисарлъка“ е разположен южно от града на едноименния хълм, залесен с иглолистна гора, благоустроен, превърнат в красив парк за туризъм, отдих и спорт. Лесопарка заема площ от 1300 дка. Създадени са алеи, кътове за отдих, детски и спортни площадки, чешми. В местността има хотели, ресторанти, туристическа хижа, детски санаториум, кюстендилския зоопарк, „Алея на здравето“, „Алея на любовта“, параклис „Свети четиридесет мъченици“ и късноантичната и средновековна крепост „Хисарлъка”, заемаща най-високата равнинна част на лесопарка. изградена в края на 4 – началото на 5 век. Поправяна през 6 в., тя преживява Първата и Втората българска държава и е съборена от османските завоеватели през 15 век. Днес част от крепостната стена е реставрирана и включена в цялостния архитектурен ансамбъл на лесопарка.

Печат 27 – Връх Руен

връх Руен

връх „Руен“

Руен е най-високият връх (2 251 м) в Осоговската планина. До него има изградени няколко туристически маршрута. През него минава границата ни с република Македония, където достъпът след 1997 година е свободен. От върха се разкрива впечатляващ обзорен пейзаж, разкриващ необятни красоти и от двете държави.

Печат 28

Рилски манастир

Намира се в Югозападна България и е един от най-значимите културни паметници в страната. Символ е на България, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Обявен е за Национален исторически резерват. Той е най-големият на територията на България.

Покрай него тече Рилска река. Днес се е превърнал в една от най-натоварените туристически дестинации, работи всеки ден от 8 до 18 ч. Включен е в списъка на 100-те национални туристически обекта. Печатът може да се вземе на входа.

Стобски пирамиди

Красивите скални феномени се простират в Рила, над село Стоб. Представляват отделни каменни монументи с коносовидна форма и различна големина, достигаща до 12 метра. Скалата има жълто-кафеникав отенък, образувала се е в резултат от ерозията и изветряването.

Пирамидите наподобяват гъби с каменни шапки, които са лесно рушими и силно податливи на климатичните условия. От прекрасните скални забележителности е изградена екопътека, водеща до Рилския манастир.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КРАСИВИТЕ СТОБСКИ ПИРАМИДИ И ДРУГИТЕ СКАЛНИ ЗЕМНИ ПИРАМИДИ В РИЛА.

Печат 29 – Хижа „Скакавица“ и Седемте рилски езера

Седемте Рилски Езера

Рилските езера

Хижа Скакавица е първата хижа в България. Разположена е в Скакавишката долина в подножието на източния склон на връх Кабул (1876 метра) в Рила планина. Построена е през 1921-1922 година, водоснабдена и електрифицирана. За около 30 минути се стига до Седемте рилски езера – група езера с ледников произход, разположени между 2100 и 2500 метра надморска височина.Езерата се неповторимо природно богатство, което всеки трябва да посети.

В близост се намира и най-голямата света обител в страната – манастир “Св. Иван Рилски”.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИ НЕВЕРОЯТНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ)