Печат 30Ловеч

Ловеч покрит мост

Покрития мост

Градът е областен център в Северна България с население 37 000  жители, разположен е от двете страни на река Осъм. Районът е богат на най-различни забележителности – природни, исторически и културни. В центъра на града се шири построения от Колю Фичето покрит мост, който днес функционира като базар, но  представлява интерес за туристите. В града има и зоогоческа градина. През 1969  година старата градска част по десния бряг на река Осъм е обособена като „Архитектурно-историческият резерват“ с името „Вароша”.(ПРОЧЕТЕТЕ ВСИЧКО ЗА ГРАД ЛОВЕЧ)

Музей „Васил Левски“

Музей Васил Левски Ловеч

Музей „Васил Левски“

Музеят е открит през 1954 година в местността „Вароша“ и съхранява най-богатата колекция от лични вещи на Апостола: печатничката му, фалшиви турски печати, фотокопие от личното му тефтерче, копие на знамето на четата на Тодор Кирков, автентични саби, ятагани, пищови. В музея се намира и единственият оригинален портрет на Левски от 1870 г.

Работното му време за посетители е от 8.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00, без почивен ден.

Етнографски музей

Етнографски музей ловеч

Етнографски музей

В етнографският комплекс се намира експозицията “Драсова къща” , даваща представа за бита на богатото търговско семейство от края на ХІХ – началото на ХХ век.Тя е с типична за района възрожденска архитектура. В комплекса се намира и експозицията “Рашова къща”, която представя уредбата на дома на ловешки интелигент от 30-те и 40-те години на ХХ век. Работното време е същото като на музея „Васил Левски“.

Къкринско ханче

къкринското ханче

къкринско ханче

Намира се в село Къкрина на 17 км източно от град Ловеч на територията на Деветашкото плато. Това е мястото, където Апостола е развивал своята революционна дейност и за съжаление мястото където е намерил смъртта си. В ханчето са се провеждали заседанията на местния революционен комитет. В момента функционира като музей с работно време от 8.00 до 12.00 и 13.00до 17.00 всеки ден. В двора ми расте култувия стар бряст.

(научете повече за „Къкринското ханче“ и село Къкрина)

Печат 31 – Троян

 Троянски манастир „Успение Богородично“

Троянски манастир

Троянски манастир

Манастирът е трети по големина в България, разположен е на брега на река Черни Осъм до село Орешак, на 10 км от Троян. Основан е около 1600 г.

Начало битието на Троянската обител бе подир много години откакто падна българското царство. Яви се един монах, българин, неизвестен под име. Дойде неизвестно от коя покрайнина, засели се в пустинята планинска заедно с единствения си ученик. И като съгради за себе си една проста хижа и като пребиваваше в нея не малко години, той стана известен на простия народ в този край.“

Отворен е за посетители всеки ден.

Черни Осъм — Природонаучен музей

Черни Осъм Природонаучен музей

Природонаучен музей

Събира богата експозиция от препарирани животински видове, представители на фауната в Централна Стара планина: бозайници, птици, влечуги, насекоми. Създаден е от една любителска сбирка на учителя по биология в селото, подпомогнат от кръжок от местни ученици. В момента Музеят е богата илюстрация на животинския свят, място за запознаване на посетителите с природните богатства на района и за обучение в опазване на околната среда, парка и резерватите в планината.

Работно време – всеки ден, 8 – 12 ч. и 13 – 16 ч.

В селото се намира и ЕТНОГРАФСКА И ФОТО-АРХИВНА СБИРКА, представяща историческото развитие на селото, традиционни занаяти, известни събития от селската история, етнографски експонати.

Печат 32  Тетевен

Градът се намира в планински район, в полите на Стара планина. През негоминава река Вит. Населението му наброява над 10 000 души. Тетевенският край е бил населен още от най-древни времена, а първите предметни доказателства за това датират от II — IV век. Едни от първите обитатели на местността са тракийското племе серди.

Исторически музей

Исторически музей Тетевен

Исторически музей

Построен е в дом-паметник с доброволния труд и дарения на местните жители, в знак на признателност и почит към паметта на загиналите за свободата им техни съграждани. До входа на музея е поставена паметна плоча с имената им. Разделен е на три основни експозиции: Археология, Етнография и Възраждане, представящи историята на града и региона от Античността до Освобождението на България. Музейният фонд наброява около 4600 експоната.

Печат 33 – Брестница

Пещера Съева дупка

Пещерата е разположена в близост до село Брестница, отстои на 120 км от столицата. Облагородена и електрифицирана, стените, подовете и таваните и се красят от множество невероятно красиви пещерни образувания. Наред с всичките други красоти, които пещерата пази в недрата си е и оформилият се “пещерен орган”, който възпроизвежда точните звуци на всички тонове и полутонове от гамата. Освен, че можете да се любувате на необятната красота на подземния дворец и да послушате уникално звучната пещерна музика, освен подземното преживяване, природата в района се е погрижила за желаещите за разходка сред красивата местност.

(НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ПЕЩЕРА СЪЕВА ДУПКА И ДРУГИТЕ ОБЛАГОРОДЕНИ ПЕЩЕРИ В БЪЛГАРИЯ)

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИ НЕВЕРОЯТНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ)