Печат 34 – Берковица

връх Ком

връх Ком

Изглед от върха

Ком (2016 m) е връх в западната част на Стара планина, южно от Берковица. Известен е още като Голям Ком. Той и разположените източно от него по-ниски върхове Среден и Малък Ком формират рид с приблизително разположение запад-изток, заоблено тревисто било, стръмен каменист северен склон и полегат тревист южен склон. Най-внушителната гледка е на север от върха — виждат се Берковица, Берковското поле и отдалечените на 30 километра Монтана и язовир Огоста.

Внушителната гледка от върха е вдъхновила писателя Иван Вазов за написването на стихотворението „На Ком“. В негова чест в близост до котата при върха е поставена каменна плоча с барелеф на писателя и стихове от „На Ком“. От връх Ком е началото на маршрута „Ком – Емине“ – българската отсечка на европейския туристически маршрут Е-3.

Етнографски музей

Етнографски музей Берковица

Етнографски музей

Етнографският музей в Берковица разполага с богата експозиция, която запознава с бита и обичаите на хората от Северозападна България. Във фондохранилищата му се пазят хиляди уникати от сферата на художественото творчество и занаяти, както и народните обичаи. Посетителят може да види богатото цветово многообразие в изработката на облекла и килими, както и накити, предмети на домашния бит и някои традиционни за региона обичаи. Повечето експонати са свързани със занаятите, носиите и предметите от бита – по време на турското робство Берковица е била развито занаятчийско селище, главно в производството на грънци.

Работи всеки ден от 10 до 17 часа, с обедна почивка от 12 до 14 часа.

Исторически музей (Вършец)

Исторически музей Вършец

Исторически музей

Основан е през 1999 г. Сградата, в която се помещава, е построена през 30-те години на ХХ в. като частен дом с уникална архитектура. Музеят има четири раздела: „Античен”, „Археологически находки и монетна колекция“, „Балнеология“ и „Етнография“. Разполага и със самостоятелна изложбена зала, в която периодично се правят изложби.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА БАЛНЕОЛОЖКИЯ ГРАД ВЪРШЕЦ.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИ НЕВЕРОЯТНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ)