Печат 13 – Видин

Музей-крепост „Баба Вида“

Баба Вида

Музей-крепост „Баба Вида“

Баба Вида или Бабини Видини кули е крепост в гр. Видин. Считана е за единствената изцяло запазена крепост в България. Крепостта е служела за защита на местния владетел и на целия град Видин през почти цялото Средновековие. В днешния си вид крепостта разполага с двор с площ над 5 декара и се състои от 2 основни стени и 4 кули.

В самата крепост се опазват редица находки и сведения за нейната история. Тъй като крепостта е отворена и за туристически посещения, при възстановяването е запазена обстановката в близък до естественото ѝ състояние вид.

Печат 14 – Рабиша

Пещера Магура

пещера Магурата

пещера Магура

Магурата е една от най-старите открити и проучени до сега пещери в България. Намира се в северозападна България до село Рабиша. В нея се простира и най-голямото по площ вътрешно езеро в България – Рабишкото езеро.

Освен необятната красота и причудливите пещерни образувания, пещера Магурата има и богато минало и история. Обитавана е от хилядолетия насам. При проучването и са открити кости пещерна мечка и пещерна хиена, а по стените и могат да се видят рисунки от времето на палеолита и неолита. Най-новите са от бронзовата епоха и показват богата култура и развитие на хората обитавали я от няколко епохи насам.

(ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ПЕЩЕРА МАГУРАТА И ЗА ВСИЧКИ ОБЛАГОРОДЕНИ ПЕЩЕРИ В БЪЛГАРИЯ)

Печат 15 – Белоградчик

Градът е разположен в Западна Стара Планина е сред най-посещаваните туристически обекти на България. Благоустроен и приветлив той разкрива за своите посетители неповторими природни красоти и изобилието от историческо наследство определят града като една от най-интересните и желани туристически атракции.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ СЪС ИЗУМИТЕЛНИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЕЛОГРАДЧИК)

Белоградчишки скали

Белоградчишки скали забележителности

Белоградчишките скали

Невероятните скални феномени обхващат 30 км от Северозападна България и се славят като най-популярната туристическа дестинация в България. Представляват внушителни скални образувания с разнообразни и причудливи форми, предизвикващи интереса на хиляди наши и чуждестранни посетители ежегодно. Цялата скална композиция е обявена за природен феномен и макар че е забранено, всекидневно привлича катерачи и екстремисти от цялата страна. Въпреки, че условията на скалата са неблагоприятни за катерачите, каменистите природни забележителности действа като магнит за любителите на адреналина.

(ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ)

Белоградчишка крепост

Белоградчишка крепост забележителности

Белоградчишката крепост

Крепостта е паметник на културата от 1-3 век, възниква като малка крепост-укритие, но претърпява доста бурно развитие. Има важно стратегическо значение още по време на управлението на видинския владетел Иван Срацимир.

Днес е реставрирана и превърната в природна забележителност. В памет на подвига на известния хайдутин Велко, неговия героизъм и жаждата за свобода е издигната паметна плоча и всяка година в последните дни на май тържествено отбелязват годишнина от тяхната саможертва.

(ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА БЕЛОГРАДЧИШКАТА КРЕПОСТ)

Исторически музей

Исторически музей Белоградчик

Исторически музей

Музеят е основан през 1970г. и се помещава в „Пановата къща“ – образец на западно българската възрожденска архитектура. Този паметник на културата е построен през 1810г. и е запазил възрожденския си лик и до днес. Експозицията в музея е посветена на Османския период и Възраждането и отразява развитието на занаяти като златарство, дърворезбарство, абаджийство, терзийство, мутафчийство, грънчарство, медникарство. Основният фонд включва над 6000 експоната. Голяма част от експозицията акцентира върху въстанието срещу турския поробител от 1850г. с център град Белоградчик – едно от най-масовите въстания в българските земи. Маркирани са и събитията, свързани с освобождението на Белоградчик от робството и тези със сръбско-българската война от 1885 г. Музеят разполага с богата колекция на монети и икони. Показан е домашния бит, народни носии и предмети на бита. Женските накити – обеци, невестенски венци, пръстени и наушници са богато украсени с цветни стъкълца, седеф и висулки. В дворът на музея са експонирани антични надгробни паметници.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИ НЕВЕРОЯТНИ БЪЛГАРСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ)