Печат 19 – Габрово

Етнографски музей на открито „Етъра“

Етъра - 100-те забележителности на България

комплекс “Етъра”

Архитектурно-етнографския комплекс „Етър“ е първият по рода си музей в България. Той е открит на 7.09.1964 г. Музеят е разположен на 8 км южно от грaд Габрово. В АЕК „Етър“ се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Тя съдържа 10 обекта и е една от богатите и добре организирани технически сбирки сред европейските музеи на открито. Това е причината, водното колело да се превърне в емблема на Етъра. Най-важната особеност на сбирката е, че всички обекти са в действие, така както в миналото. Занаятчийска чаршия представя 16 образци на балканската архитектура, разкриващи самобитния талант на възрожденските строители. Габровската възрожденска къща е красива и удобна. Постепенно тя излиза от вътрешния двор и се строи с лице към улицата, така че занаятчията да има непосредствен контакт с клиентите. При тази надпревара за излизане напред уличната линия придобива формата на дъга.

Музей на образованието

Габрово музей на образованието

Априловска гимназия

Националният музей на образованието в Габрово е единственият в страната, който съхранява историята на българското образование. Създаден е през 1974 г. и се помещава в обявената за паметник на културата историческа сграда на Априловска гимназия. Експозицията проследява историческия път на образованието в България от създаването на писмеността (IX век) до наши дни.

Музей „Дом на хумора и сатирата“

Изложбата е представена в няколко направления:

Габрово Дом на хумора и сатирата

„Дом на хумора и сатирата“

 – хумористично изкуство от цял свят

 – карикатура, живопис, фотография, скулптура

 – на фона на галеща сетивата музика;

 – карнавални маски, костюми и аксесоари;

 – автентични африкански маски и обредна пластика;

 – габровските Адам и Ева през погледа на Борис Димовски.

 – сатирична стенопис от двадесет български манастира;

 – монументални статуи от вторични суровини

 – Хитър Петър, Дон Кихот и Санчо Панса, Чарли Чаплин и Вавилонската кула.

В много нестандартен и интересен стил е изложена цялата габровска култура и бит. Само там можете да получите отговори на интересните въпроси като:

 Габрово - музей на хумора и сатирата

„Дом на хумора и сатирата“

 Защо за габровци разказват вицове?Как да си сверите часовниците по габровското време?

 Къде в Габрово едно кафе е за двама?

 Как изглеждате в кривото огледало?

 Вярно ли е, че Адам и Ева са габровци?

 Откъде може да си купите чаши за неканени гости?

Музеят работи всеки ден от 9 до 18 часа, без почивка.

(РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ)

Географски център на България местността „Узана“

Местността Узана е идеалния географски център на България, разположен сърцето на Стара планина, под връх Исполин. Мястото е отправна точка за много туристически маршрути из околността и лято и зима, включително Шипка и Бузлуджа.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ ЗА „УЗАНА

Печат 20 – Боженци

Архитектурно-исторически резерват

Боженци се намира в средна Стара планина, на изток от Габрово, непосредствено след Шипченския проход. Селото е създадено след турското нашествие в Търново в края на 16 век. Тогава от столицата на България бягат голяма част граждани, които се заселват в дълбоките и по-труднодостъпни части на Балкана. През Възраждането се превръща във важен кръстопът за търговците към средата на XVIII в. Основната продукция на търговците е кожа, вълна, восък, пчелен мед. Навлизането на фабричната промишленост след Освобождението измества местните занаятчийски стоки и селото постепенно запада. През 1962 г. започва реставрирането на някои сгради, както и цялостно възстановяване на селото. Боженците е обявено за архитектурен резерват на 28 януари 1964 г. Днес хиляди туристи посещават този живописен кът, превърнал се във важна туристическа дестинация.

Печат 21 – Трявна

Градът заема средищно място в днешната българска територия, което напълно съответства на значението му в националното духовно пространство през последните четири-пет века. По време на Възраждането, в град Трявна се заражда и усъвършенства Тревненската художествена школа, която се обособява в три направления – иконопис, дърворезба и строителство.

Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство

Старата част на град Трявна е обявена за архитектурен резерват, където са запазени около 140 паметника на възрожденската архитектура. Трявна се слави като средище на майсторите на дюлгерството, дърворезбата и иконописта.

Трявна Славейковото школо

„Славейковото школо“

Славейковото школо е едно от първите светски училища в България.Възстановена е класна стая от времето, когато се е използвала взаимоучителната метода. Имате възможност да се запознаете с уникални документи, представящи образователното дело до Освобождението, да послушате тиктакането на часовниковите механизми от колекцията на Георги Везиров, да се възхитите на богатата експозиция от творби на братя Казакови. Великолепната възрожденска сграда подслонява и временни изложби, както и театрални постановки и концерти на открито.

Трявна Райкова къща

„Райкова къща“

Райковата къща е построена през 1846 година, роден дом на първия професор по химия в България, проф. Пенчо Райков. В нея е представен късновъзрожденския бит на българина. Характерни са покритият чардак, нишите „алафранга“ и други.Славейковата къща от около 1830 още се усеща духът на страстния родолюбец Петко Славейков и извисеността на поетическите търсения на сина му Пенчо Славейков.

Музей „Ангел Кънчев“ от началото на XIX е родния дом на Ангел Кънчев, помощник на Васил Левски, е представено участието на тревненци в националноосвободителните борби. Самата къща е красив образец на ранновъзрожденската архитектура.

Музеят на иконата е разположен в „Царския параклис“, построен през 1943-44 г. по волята на последната българска царица Йоана. По царски богата е колекцията от оригинални икони, представящи развитието на най-старата иконописна школа в България.

забележителности Даскаловата къща

„Даскаловата къща“

Даскаловата къща от 1804-08 год. е известна като къщата със слънцата! И до днес спорим чие резбовано слънце грее по-красиво: изрязаното от стария майстор Димитър Ошанеца Майско слънце или горещото Юлско слънце на калфата Иван Бочуковеца. Даскаловата къща е единствен по рода си музей на дърворезбарското изкуство в България, така както Трявна е единствен български град, в който резбарското изкуство продължава да е живо благодарение на Средното специално художествено училище и майсторите-резбари, чиито ръце продължават да извайват неповторима хубост.

Музей за азиатско и африканско изкуство привнася екзотика чрез щедрото дарение на българския художник Златко Паунов, живеещ в Ню Йорк. Изложените предмети са предимно с култово предназначение, обслужвали будистки, индуистки и африкански ритуали.

Печат 22 – Дряново

Дряновски манастир

Дряновски манастир

Дряновски манастир

Манастирът „Свети Архангел Михаил“ е действащ български мъжки манастир, разположен на 15 километра от град Габрово. Манастирска клисура има древна история. Първите хора я заселват през ранните праисторически епохи. Те обитават пещерите на масива Боруна и кухините в скалния венец Поличките. Най-старо е поселението на първобитния човек в пещера “Бачо Киро”, което датира от средния и късния период на старокаменната епоха.

Днес Дряновския манастир представлява чудно природно кътче, богато на разнообразни природни феномени, растителен и животински свят. Простира се по красивите каньони на река Дряновска и река Андъка.

Музей „Кольо Фичето“

Музей Кольо Фичето в Дряново

Музей „Кольо Фичето“

Експозицията на историческия музей в град Дряново, посветена на живота и работата на Майстор Кольо Фичето, е открита през 1969 година по случай 170 години от рождението на Майстора. Сградата на музея е част от комплекс, съставен от стари градски къщи и църквата „Света Троица“.

Никола Фичев е роден в град Дряново през 1800 година. Изучава дърводелство и зидария. Мести се да живее в град Велико Търново. От 1836 година изгражда сам предимно църкви, като продължава традицията на строителство на трикорабни базилики.

Някои от най-значимите сгради построени от Майстора са хан Хаджи Николи, Конакът и Къщата с маймунката във Велико Търново. С изключителни техники, Фичев създава забележителни архитектурни постройки. Уста Кольо Фичето се смята за родоначалник на новата българска монументална и църковна архитектура.

Експозицията на музея включва част от творчеството на самоукия Майстор, показва оставеното от него във всички части на страната наследство от сгради и позволява на посетителя посредством макети, експонати и оригинални документи да се запознае с живота и дейността на великия възрожденски строител. В работата на Майстора са се отразили и архитектурните традиции на дряновския регион.

пещера „Бачо Киро“

Бачо Киро

Пещера „Бачо Киро“

Пещерата е разположена в непосредствена близост до Дряновската Света Обител. Тя е първата облагородена българска пещера и от 1937 год. е сред най-посещаваните туристически обекти на България.

Пещерата е сред големите, подрежда се на 25-то място в списъка на най-дългите български пещери. Разполага с 4 етажа подземни галерии, като само единият етаж е пригоден за посещение на обикновени туристи.

ПРОЧЕТЕТЕ ВСИЧКО ЗА ПЕЩЕРА БАЧО КИРО И ДРУГИТЕ ОБЛАГОРОДЕНИ ПЕЩЕРИ В БЪЛГАРИЯ.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С НЕВЕРОЯТНИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ)