Печат 25 – Кърджали

Кърджали часовникова кула

Часовниковата кула в Кърджали

Градът е разположен в сърцето на Източно-родопския планински масив, на двата бряга на древната река Арда, на около 15 километра от древния град Перперикон. Природата го е дарила с необикновена красота. Има огромни залежи от оловно-цинкови руди, бентонит, перлит, зеолит, азбест, скъпоценни и полускъпоценни минерали, злато. В това китно кътче на страната са запазени ценни естествени находища на вечнозеления тракийски дъб, на вековен бял бор, синя хвойна, пърнар. В ландшафта на областта могат да се срещнат някой от най-ценните дървесни и растителни видове, вписани в Червената книга на България. Много близо до града се намират скални образуванияизвестни като Каменна сватба и Каменни гъби – уникални скални феномени. На територията на общината се намира и резерватът на редки растения „Вълчи дол“, находищата на уникалното цвете силивряк или „Орфеево цвете“. Празникът на града е 21 октомври.

Перперикон

Перперикон забележителности

Перперикон

Извисява се на скален връх на 470 н.м. в Източните Родопи, на 15 км североизточно от днешния гр. Кърджали. В подножието му се намира с. Горна крепост. Край него тече златоносната река Перперешка, оформила плодородна долина, създала великолепни условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чиито естествен център се явява Перперикон. Археологическият комплекс се състои се от голямо мегалитно светилище, паметници от Античността и средновековна крепост. Името му е свързано със златните монети перпера известни и като златица в средновековна България. Свещеният хилядолетен град е унищожен от турците в ХІV в. и жителите му са отвлечени в робство.

Регионален исторически музей

Музеят е разположен в старинна триетажна сграда, архитектурен паметник на културата, Музеят съдържа над 45 хиляди експоната, проследяващи живота в Източните Родопи от най-дълбока древност до началото на 20 век, събрани в три колекции, тематично обособени в отдели:

Исторически музей Кърджали

„Исторически Музей“

отдел „Археология“ – на първия етаж на музея и разполага с 9 зали, съхраняващи археологически находки от неолита до късното българско средновековие. Отделът представя възстановка на праисторически дом с колекции оръдия на труда, праисторическа идолна пластика и предмети на бита.

отдел „Природа“ се помещава в четири зали на втория етаж, изложени са природни образци от живата и неживата природа в района: хербарии на редки и защитени растения, вкаменелости от морски обитатели, сбирки от рудни минерали, нерудни суровини, геоди и скъпоценни камъни.

отдел „Етнография“ – на последния етаж, съдържа възстановки на мандра, на въглищарска, папукчийска и абаджийска работилница; изложени са предмети, свързани с основните поминъци на населението в региона, както и традиционни народни носии и накити.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИ НЕВЕРОЯТНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ)