Печат 40 – гр. Плевен – разположен е на 2-3 часа път източно от София.

(РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ ОТ ГРАДА И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ)

Панорамата „Плевенска епопея 1877“

Плевен Панорама

Плевенска Епопея 1877

Плевенската епопея е музей, построен в чест на 100-годишнината от Освобождението на България от османска власт. Изграден е в района на Скобелевия парк-музей, непосредствено до редута Кованлък, където по време на третата атака от Обсадата на Плевен се водят едни от най-тежките сражения. Автори на проекта са архитектите Иво Петров и Пламена Цачева, заедно с проектантски екип от 14 души.

Архитектурното тяло на Панорамата е направено да изглежда повдигнато върху четири щика, които олицетворяват силата на оръжието, донесло свободата. Щиковете носят четири хоризонтално разположени пръстена, три от които символизират трите атаки срещу Плевен, а четвъртият пръстен — декоративно-пластичен фриз — символизира блокадата на Плевен.

Туристите могат да се изкачат по асансьори на две зрителни площадки на покрива на музея, откъдето могат да наблюдават историческите места: Мъртвата долина, редутите Кованлък и Исса ага, Костницата в Скобелевия парк, Радишевските и Гривишките възвишения.

Мавзолей-параклис „Св. Георги Победоносец“

Плевен Мавзолей

Мавзолей

Мавзолей-параклис „Св. Георги Победоносец“, чийто автор е Пенчо Кайев се намира в центъра на Плевен. Мавзолеят е изграден по инициатива на възрожденския ни революционен деец Стоян Заимов в памет на загиналите 31 000 руски и 4 500 румънски бойци на плевенска земя. На фасадата на зданието има две мраморни плочи, на които са изписани имената на всички полкове, участвали в плевенската епопея.

Пред него гори вечен огън …

Регионален исторически музей

Исторически музей Плевен

Исторически Музей

Музеят представлява научен и културно-просветен институт, осъществяващ своята дейност по издирването, проучването, представянето, опазването и популяризирането на паметниците на културата, природните образци, флората и фауната на територията на Плевенска област, където са разкрити значими археологически обекти – римският град Улпия Ескус при с. Гиген, късноантичната и ранновизантийска крепост Сторгозия край Плевен, средновековната българска крепост в Никопол. музейните фондове са разположени в представителна двуетажна сграда – паметник на културата с национално значение.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИ НЕВЕРОЯТНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ)