Печат 50 – гр. Русе

Исторически музей Русе

Исторически музей

Русе е град с 23-вековна история, която започва с изграждането на тракийско селище, наследник на което през римско време става крепостта Сексагинта Приста („пристанище на 60 кораба“) – военно средище и флотска станция.

След Освобождението градът се превръща във водещият български стопански и културен център и най-голям град в Княжеството. Седалище е на българското дунавско корабоплаване. Там е създадена Първата частна банка в България – „Гирдап“

Днес Русе е голям пристанищен град по поречието на река Дунав в Североизточна България и е сред най-важните икономически центрове на България и е петото по големина населено място в страната. Централната част на града е известна с уникалната си архитектура от края на XIX-ти и началото на ХХ-ти век.

(ДО РУСЕ Е ПОСТРОЕН НЕВЕРОЯТНИЯТ И ЕДИНСТВЕН ПО РОДА СИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ СКАЛЕН МАНАСТИР „Св. Димитър Басарбовски“)

Къща-музей „Захари Стоянов“

Къщата на Захари Стоянов

Къща-музей „Захари Стоянов“

В нея са представени експозиции за Българското Възраждане, църковно-просветните и национално-освободителните борби в Русенския край, за семейство Обретенови – семейството на Баба Тонка, както и за живота и делото на летописеца на Априлското въстание Захарий Стоянов.

Пантеонът на възрожденците

Русе Пантеонът на възрожденците

Пантеонът на възрожденците

Пантеонът на възрожденците е национален паметник-костница, намиращ се в град Русе. Изграден е по проект на архитект Никола Николов и е открит на 28 февруари 1978 г. В него са погребани 39-ма известни българи, сред които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и др.

Почетени са 453-ма души – участници в Ботевата чета,Червеноводска въстаническа чета , Априлското въстание и опълченци, чиито имена са изписани във вътрешността. В средата под позлатения купол е горял вечен огън, който е загасен след падането на режима на Тодор Живков.

За построяването на Пантеона през 1977 г. е съборена църквата „Вси светии“ в старото русенско гробище. След широка дискусия през 2001 г. Пантеонът е „християнизиран“ с поставяне на кръст върху купола му, и е открит параклисът „Св. Паисий Хилендарски“, както и музейна експозиция.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С НЕВЕРОЯТНИТЕ СКАЛНИ МАНАСТИРИ В ОБЩИНА РУСЕ)

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИ НЕВЕРОЯТНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ)