Печат 51 – Силистра

Пристанищен град на река Дунав, разположен в Североизточна България. Градът е с богата история, като сред забележителности се открояват късноантична римска гробница и турската крепост Меджиди Табия.

Исторически музей

Исторически музей Силистра

Исторически музей

Музейният фонд е обогатен с ценни находки, разделени на 5 групи, съответно в Отдел Археология, Отдел Възраждане, Отдел Етнография, Отдел Нова история и Отдел Най-нова история. Съхранява историята на града от древността до съвремието. В него са изложени уникални паметници на римската и средновековната българска култура, които имат както национално, така и световно значение. Той има археологическа и етнографска експозиция.Сградата на музея е построена между 1923–1924 г. като клон на Румънската национална банка в града, който по това време е завладян от Румъния. От 1990 г. в нея се помещава Археологическата експозиция на Историческия музей.

крепост Меджиди табия

крепост Меджиди табия

входа на Табията

Крепостта е част от османската фортификационна система, използвана по време на Кримската война (1853 – 1856) и Руско-турската война от 1877-1878 г.Тя е най-добре запазеното от шестте съоръжения в системата.Построена е през периода 1841 – 1853 г. Има формата на шестоъгълник и достига до 8 метра височина. Намиращият се непосредствено до нея ров е служил за препятствие и маскировка.

Печат 52Сребърна

Биосферен резерват „Сребърна“

Биосферен резерват „Сребърна“

Резерват „Сребърна“

Сребърна“ е поддържан биосферен резерват разположен край село Сребърна, на 16 километра западно от Силистра и на 2 километра южно от Дунав. Той обхваща езерото Сребърна и неговите околности. Намира се на главното миграционно трасе на прелетните птици между Европа и Африка, наречено „Via Pontica“. Местността е обявена за резерват през 1948 г. и има охраняема площ от около 600 хектара, както и буферна зона от около 540 хектара.

Печат 53 – Тутракан

Военно гробище

Мемориалният комплекс "Военна гробница"

Военни гробища

Мемориалният комплекс „Военна гробница – 1916 г.“е сред Стоте национални туристически обекта. Когато след Междусъюзническата война Румъния напада България и Южна Добруджа е включена в пределите на Кралство Румъния, България не отстъпва и отвоюва своите територии през 1916 г. в Тутраканската битка. В сражението умират 8000 войници, от които 1764 български. В мемориала са положени костите на български, румънски и други войници, изградена е и църква.

Музей на дунавския риболов и лодкарство

Етнографски музей “Дунавски риболов и лодкостроене”

Музей на риболова и лодкарство

Етнографски музей “Дунавски риболов и лодкостроене” в град Тутракан е част от Историческия музей. Открит е през 1974 г. и е единствен в страните по поречието на река Дунав. Създаден е за да съхрани богатата материална и духовна култура, обществено устройство и бит на българите от крайдунавските рибарски селища. Неслучайно музеят се намира в Тутракан, защото риболовът е основен поминък на населението в този край от древността до днес. В края на ХІХ и началото на ХХ век градът се утвърждава като център на дунавския риболов.

Музейната сграда е разположена в двор на две тераси. В лапидариума – открита експозиция, са експонирани старинни модели на рибарска лодка „чамница” (каик) и съвременна двуостра рибарска лодка „тутраканка”, различни каменни тежести за въдици (кърмаци), които са се използвали през различните епохи от тутраканските рибари, а също така и каменни хромели за смилане на царевично брашно (малай).

(материалът е взет от Уикипедия)

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С НЕВЕРОЯТНИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ)