Печат 54 – Сливен

Мястото, където Балканът и равнината се сливат и трите  реки Асеновска, Селишка и Новоселска се преливат една в друга. От там идва и името на град Сливен. По време на революционното движение и борбата на България за освобождение от турското иго той става известен като градът на 100-те войвода. Исторически бряст приблизително на 1 000 години, растящ в центъра на града е станал свидетел на много от събитията в неговата история – на клоните му са бесени заловени хайдути, непокорни и свободолюбиви българи.

Къща-музей „Хаджи Димитър

Къщата на Хаджи Димитър

Къща-музей „Хаджи Димитър“

Къща-музей „Хаджи Димитър“ – родната къща на легендарния четнически предводител. На стената и виси оригинално хайдушко оръжие, копие на знамето на четата на Стефан Караджа и възстановена четническа униформа.

По време на Хаджиставревото възстание (1862 год.) Хаджи Димитър излиза в Балкана с чета и цяло лято броди из планината. От този миг насетне животът му е предопределен от съдбата на поборник за Майка България. На 18 юли 1868 година при връх Бузлуджа в Шипченската планина става последното сражение на четата на сливенския войвода, при което той е убит.

Национален музей на текстилната индустрия

Музей на текстилната индустрия

Национален музей на текстилната индустрия

Национален музей на текстилната индустрия – Разкрива индустриално историческото наследство, ролята на индустрията и в частност – текстилната индустрия в историята и за просперитета на град Сливен. Чрез фотоси, оригинални документи и уникални производствени картели изложбата представя най-големите текстилни фабрики и индустриални фамилии за периода. На самото откриване, което ще бъде на 22 октомври от 11 часа, очакваме да се отзоват на поканата и да присъстват представители на тези фамилии, които да споделят лични спомени и част от своята фамилна история.

През 1836 година в Сливен е открита първата текстилна фабрика на Балканския полуостров – тази на Добри Желязков.

Природен парк „Сините камъни“ и хижа „Карандила“

резерват сини камъни

Сините Камъни

Сивосините до виолетово върхове Голяма и малка Чаталка, Кутелка, Българка – най-високия в Източна Стара Планина (1181м), скални феномени Халката, Кумините, Куклите, Еньова кула, Калоянови кули са чудеса, които може да изгради само великата природа. Те оформят прочутите Сини камъни на Сливенската планина. От запад са затворени от прохода вратник, на север разцепват пролома Луда Камчия, на изток Маришките и Аврамовските проходи отварят пътят кум морето, а на юг спират до Асеновската река и Сливен. Масивът „Сините Камъни“ е най-голямото находище на кварц-порфир в България. Отвестните скали са предизвикателно място за любителите на силни усещания и най-вече за катерачите.

(научете повече за природен парк Сините камъни и други скални феномени в България)

Печат 56 – Котел

паметник Георги Раковски Котел

паметник на Г. Раковски

Разположен е в средният дял на Източна Стара планина в живописна котловина. Природни забележителности в района са редица пещери, характерни  красивите форми на сталактитите и сталагмитите си. На територията на общината се намират два резервата:
Резерват „Керсенлика” в землището на с. Боринци. И Резерват „Орлицата”, обособен е с цел да се запазят вековните гори от мизийски бук. В района може да видите скалният феномен „Орлицата” – гнездовище на скалния орел. Освен с природните си забележителности, районът е известен и с множество исторически места.

Пантеон на Георги Стойков Раковски и Музей на котленските възрожденци

Историческият музей в Котел разполага с 3 експозиции в града (“Котленски възрожденци” с Пантеон на Георги Стойков Раковски, ”Котленски възрожденски бит” – Кьорпеева къща, ”Старокотленски килими и тъкани” – Галатанско училище) и 5 експозиции в Жеравна и Медвен.

Музей на котленските възрожденци

Музей на котленските възрожденци

Пантеонът на Георги Сава Раковски и Музеят на котленските възрожденци се помещават в интересна сграда в центъра до общината. Открити са през 1981 г. по случай честването на 1300 години от създаването на България. В музей се проследяват съдбите и делата на над 200 герои, родом от котленския край. Експозициите са разделени в 4 зали и на 4 раздела – Будители, Просветители, Бунтовници и Революционери. Специално внимание е обърнато на живота на Софроний Врачански, Петър Берон, Васил Берон, Атанас Гранитски, Георги Мамарчев и други. Тук се намира и Пантеонът на великия революционер Г.С. Раковски. В мраморен саркофаг почиват тленните му останки. Тук може да се види и копие от сабята му. Музеят работи без почивен ден от 9 до 12 и от 13 до 17-18 ч.

Природонаучен музей

природо-научен музей Котел

Природо-научен музей

Природонаучният музей в град Котел е сред най-големите в България и разкрива природното богатство на Източна Стара планина. Негов основоположник е местният учител – естественик Васил Георгиев. В продължение на 60 години той колекционирал природни образци от района и създал богати сбирки от вкаменелости, насекоми, риби, земноводни, влечуги и птици. Фондът на музея днес съхранява близо 30 000 образци от живата и нежива природа на региона. Общинската библиотеката „Петър Матеев“ разполага с богат фонд от книги, където може да се намери разнообразна научна и художествена литература.

Печат 57Жеравна

Разположено е в средния дял на Стара планина, близо до град Котел. Ежегосно се посещава от около 20 хиляди туристи, повече от половината от тях са чужденци.

Архитектурно-исторически резерват

В селото са запазени над 200 дървени къщи (всяка паметник на културата), строени по време на Възраждането. Някои от тях са на повече от 300 години. Село Жеравна е едно от чудесата на българския-майстор строител, като голяма част от къщите представляват завършен архитектурен образ с неповторима художествена форма. . В духовно просветно отношение Жеравна е била културно средище за целия регион, а Хилендарският манастир е имал свой метох в селото. Запазен и до днес той се намира в непосредствена близост до църквата. Смята се, че именно тук е направен преписа на „История Славянобългарская“.

Къща-музей „Йордан Йовков“

Къща-музей Йордан Йовков забележителности

Къща-музей „Йордан Йовков“

В с. Жеравна е роден и живял големият български писател Йордан Йовков. През 1957 г. неговата родна къща е превърната в къща музей, отразяваща семейно-битовата обстановка, при която е израснал писателят. Документалната експозиция, разположена в две от жилищните помещения на къщата, разказва за живота и дейността на Йордан Йовков. Печатът е в кметството.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИ НЕВЕРОЯТНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ)