Печат 83 – гр. Смолян

Градът е разположен в централната част на Родопите, името му идва от славянското племе смоляни, които населявали този край. Смолян е център на значими културни прояви, съхранени традиции и културен живот.

Регионален исторически музей

исторически музей смолян

регионален исторически музей

Регионалният исторически музей “Стою Шишков” днес носи с достойнство името на своя основател и провежда политиката по издирване, изучаване, опазване и популяризиране движимите паметници на историята, бита и културата на Среднородопския край. Чрез своите уникални колекции, показващи цялото културно многообразие и хилядолетните традиции, чрез изследователските и популяризаторските си ресурси, изграждайки мрежа от успешни партньорства, музеят работи в полза на обществото – за неговото духовно обогатяване и вдъхновение чрез завръщане към корените и опознаване на различни култури. Има постоянната експозиция на тема “Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни”. В залите на музея ще се докоснете и ще останете запленени завинаги от богатството и неповторимостта на цветовете на планината и сръчността на родопските майстори, а космическите звуци на 100-те чана ще Ви очароват със своята музикална неповторимост.

Планетариум

планетариум смолян

Планетариум

Планетариум в гр. Смолян e уникален по своята същност и предназначение обект. През годините се е утвърдил като атрактивен туристически обект и се посещава не само от български, но и от чуждестранни туристи.

Сградата на планетариума е с много красива и оригинална архитектура, оборудвана със съвременна техника. Към планетариума е изградена и малка обсерватория, оборудвана с няколко телескопа, като най-големият от тях е с диаметър 15 см., с който при ясно небе, посетителите могат да наблюдават Слънцето. На астраномическата площадка в двора на планетариума действа изключително прецизния Слънчев часовник, който е още една туристическа атракция. „Сърцето“ на планетариума е кръглата звездна зала с диаметър 15 м и 150 места. В залата се представят звездни спектакли /сеанси/. Сеансите са повече от 70. Продължителността им е 35 – 40 минути.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ВСИЧКИ УНИКАЛНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ОБЩИНА СМОЛЯН)

Печат 84 – Пампорово

Разположен е във вътрешността на Родопите на 1650 м надморска височина, в подножието на връх Снежанка. Климатът в района на Пампорово се отличава с мека зима, в която има над 100 слънчеви дни. Курортът се нарежда на първо място по слънчеви дни сред всички планински курорти в България. Средната годишна температура е 5.5°С.

В курорта основният туристически поток е през зимните месеци, защото курортът е пригоден предимно за ски спортовете. Туристическият сезон започва през месец декември и продължава почти до края на април. Заради красивата природа областта се посещава от туристи и през летните месеци.

връх Снежанка

връх Снежанка

кула Снежанка

Разположен е в Родопите (до курорта Пампорово) на височина от 1926 м. На върха е изградена телевизионна кула с височина 156 метра, на върха на която е построено кафе-панорама, от която се разкрива прекрасна гледка. От там може да се види цялата околност. При чисто време дори и Егейско море.

Има лифт, има и асфалтов път, които отвеждат туристите до кулата, а в нея асансьор, с който могат да се качат в кафето. В кулата се раздават и печатите за туристическите книжки със 100-те национални туристически обекта. В подножието на върха е разположен курортът Пампорово. По-голямата част от ски пистите на курорта започват именно от върха, като надморската им височина варира от 1926 до 1400 м.

пещера Ухловица

Ухловица

пещера „Ухлувицата“

Пещерата е сред най-старите пещери в България. Простира се в крайгранична зона в Западните Родопи. Тя е облагородена, електрифицирана и осветена, пригодена за посещение от всеки. Отворена е за посещения ежегодно и посещавана от хиляди туристи.

Пещера „Ухловица“ се е превърнала в една от най-неустоимите туристически дестинации, както заради невероятната красота на подземното ти царство и изобилието от пещерни образувния, така и заради невероятно красивата природа в цялата местност.

Печат 85 – Връх Голям Перелик,

Голям Перелик

връх Голям Перелик

Голям Перелик е най-високият връх в Родопите. Намира се на 19 км западно от Смолян. С него (2191 м) Родопите се нареждат на седмо място по височина между българските планини (след Рила – вр. Мусала, Пирин – вр. Вихрен, Стара планина – вр. Ботев, Витоша – вр. Черни връх, Осоговска планина – вр. Руен и Славянка – вр. Гоцев връх).

Голям Перелик е леснодостъпен, но в момента не може да бъде изкачен, защото там е разположено поделение на Българската армия. До подножието му може да се стигне от хижа Перелик за около 40 минути.

природна забележителност „Чудните мостове

Чудни мостове

Чудните мостове

Красивите скални феномени представляват масивни мраморни арки, получили се от срутването на тавана на някогашна пещера. Големият мост има внушителни размери, малкият достига едва 50 метра височина. Целият район около забележителността е покрит с вековни дървета. За да стихнат до долната площадка и минат под моста туристите трябва първо да прекосят местността по гърба на мостовете, които са обезопасени и откриват чудна гледка наоколо. Долу е разположена и хижата „Чудните мостове“, където се намира печатът.

Печат 86 Златоград

Етнографски ареален комплекс

Златоград забележителности

етнографски комплекс Златоград

Златоград е най-южният град в България. в близост до границата с Гърция. Климатът през лятото е умерен, зимата – сравнително мека.

Град Златоград се прославя с песента Излел е Дельо хайдутин, която се носи в космоса. Той е селище с богата култура и многовековна история.

Днес етнографския комплекс е привлекателна дестинация, заради уникалността на организацията си, запазените занайатчийски работилници и начина по който е представена цялата история, култура и бит в района.

Печат 87Широка лъка

Широка лъка забележителности

Широка лъка

Селото се намира в Южна България на територията на община Смолян. Огромен интерес за туристите представляват автентичните родопски къщи и цялостно запазената архитектура. Освен общия красив архитектурен пейзаж, в село Широка Лъка е построена и църквата „Успение на пресвета Св. Богородица“, чиито Иконостас е уникален по своя стил, рисуван от рисуван от ученици на братята Димитър и Захари Зограф.

Освен със забележителната си архитектура, Широка лъка е известна и с песните си, които са съпроводени от каба гайда. Там се е родила и се развива родопската песен. Селото е прекрасно място за туризъм, а многобройните туристически забележителности в околността, разполагат за пълноценна и незабравима екскурзия.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С УНИКАЛНИТЕ СКАЛНИ ФЕНОМЕНИ В ОКОЛНОСТТА)

Печат 88Триградско ждрело

Разположено е на 1,5 км северно от Триград. Общата му дължина е 7 км, но същинското ждрело е 2-3 км. Трето по дължина е в България, след Буйновското ждрело и Трънското ждрело. Ждрелото представлява отвесни варовикови скали, които ограждат течението на река Триградска. Реката влиза в пещера Дяволското гърло и 530 м след това излиза като голям карстов извор. След това се слива с река Буйновска. Западната стена на ждрелото се издига на височина 180 м, а източната достига до височина от 300 – 350 м. В началото на ждрелото разстоянието между двете стени е около 300 м, но в по северните части става близо 100 м. . В източния склон на ждрелото се намира друга известна пещера – Харамийската пещера.

Триградско ждрело

Триградското ждрело

хижа “Триградски скали”

Намира се в южния край на Триградското ждрело. Представлява масивна триетажна сграда с капацитет 85 места със самостоятелни санитарни възли и баня. Сградата е водоснабдена и електрифицирана, с центарлно отопление. Разполага с ресторант, лафка, паркинг. От там можете да поставите печат 88 в туристическите си книжки.

Печат 89Ягодинска пещера

Ягодинската пещера е сред най-желаните туристически дестинации и ежегодно е посещавана от хиляди туристи. Красотата и е неописуема с думи. Съхранява множество величествени пещерни образувания, някои от които уникални за цяла Европа. Простира се в Западните Родопи на десния бряг на река Буйновска. 1/10 от пещерата е облагородена и пригодена за обикновения турист, всеки който иска да се наслади на величието на земното царство може да го стори почти ежегодни със 50-минутния тур, който местните организират за гостите на Родопа. На входа на пещерата можете да вземете печат 89 за туристическите си книжки.

(ПРОЧЕТЕ ВСИЧКО ЗА ЯГОДИНСКАТА ПЕЩЕРА И ДРУГИТЕ ЕЛЕКТРИФИЦИРАНИ И ОСВЕТЕНИ ПЕЩЕРИ В БЪЛГАРИЯ)

Буйновско ждрело

Дължината на пролома е около 10 km. Това е един впечатляващ с красотата си природен кът в Родопите и привлича посещението на много туристи. Ждрелото се извисява величествено над Буйновска река близо до село Тешел. Реката прорязва варовитите скали, а отвесните скали са в непосредствена близост една до друга. Мястото, където скалите почти се допират е наречено от местното население „Вълчия скок“.

Има голямото разнообразие на растителни и животински видове, голяма част от които са защитени, обявено е за природна забележителност през 1971 г. Близо до скалния феномен са и красивите Ягодинска пещера и Дяволското гърло, както и не по-малко прекрасното Триградско ждрело.

пещера „Дяволското гърло“

Пещерата се простира в Западни Родопи, благоустроена и електрифицирана, ежегодно се посещава от хиляди туристи.

В Дяволското гърло се намира втората по големина пещерна зала в България (след тази на Деветашката пещера). Туристическата обиколка в нея е по-различна от туровете по другите облагородени пещери. В пещерата тече най-високия подземен водопад на Балканите, а шумът от него е изключително силен и от там идва и името на основната зала, през която посетителите минават – Бучащата зала. По протежението на водопада е изградена стръмна метална стълба, която отвежда гостите на пещерата до изхода.

На входа на пещера Дяволско гърло също можете да поставите в туристическите си книжки си печат 89.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИ НЕВЕРОЯТНИ БЪЛГАРСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ)