Печат 72. Хасково

Монумент “Света Богородица с Младенеца”

български забележителности - Хасково

“Света Богородица с Младенеца”

Най-голямата в света статуя на Света Богородица с Младенеца е построена с почит и любов към Божията майка, закрилница на град Хасково. Монументът е открит на 8 септември 2003 г. с водосвет на Н.В.Пр. Митрополит Арсений. Изработен е от полимер-бетон и тежи 80 тона.Намира се на върха на Младежкия хълм.

Мезек – Тракийска куполна гробница

Тракийска куполна гробница село Мезек

Тракийска куполна гробница

Село Мезек е разположено на равнинен терен в подножието на Източните Родопи.

Тракийската гробница и византийска крепост в близост дават основание за предположения, че районът е обитаван от древността, но точни сведения за възникването на Мезек няма.

Тракийската гробница и византийска крепост в близост дават основание за предположения, че районът е обитаван от древността, но точни сведения за възникването на Мезек няма.

Край селото съществуват три историко-археологически обекта. Единият е тракийска гробница от третата четвърт на 4 век пр.н.е., вторият е крепостта Неутзикон и третият е куполната гробница непосредствено преди връх Шейновец.

Средновековна крепост

Средновековна крепост Хасково забележителности

Средновековна крепост

Западно от с. Мезек се издигат внушителните останки на Неутзикон – една от най – добре запазените средновековни крепости по българските земи. Построена през XI-XII в., твърдината има форма на неправилен четириъгълник с площ близо 7 дка. Стените й, иззидани от ломен камък, споен с бял хоросан, са украсени с три тухлени пояса от външната страна. Подсилени са с девет внушителни отбранителни кули. Главният вход е откъм запад и е устроен така, че нападателите попадат в клопка на малка площадка, обстрелвана от две страни. Ъгловата кула между южната и западната крепостни стени е с най-големи размери и е съхранена най-добре. Тук личат следи от четири етажа, единия от които подземен. По цялата й височина откъм вътрешността на крепостта има тесен отвор – бойница, предназначен за отбрана, дори когато нападателите проникнат в защитеното от крепостните стени пространство. Така устроена, кулата е била предназначена да изпълнява функциите на донжон – последно укритие за защитниците на укреплението.

С това не се изчерпват всички забележителности в района на Хасково. Местността разкрива и много прелестни природни гледки, които непременно трябва да видите ако сте гост на този район.

Бял кладенец.

Печат 73  Димитровград

Димитровград забележителности

Димитровград

Градът е разположен в Тракийската низина по поречието на река Марица. Димитровград е търговски, промишлен и транспортен център не само с национално значение, но и за Балканския полуостров. През Димитровград минават европейски транспортни коридори 8, 9 и 10. Димитровград е една от най-големите и важни разпределителни гари в Южна България. През общината минават ЖП линиите София — Свиленград и Русе — Подкова. В града е разположен транспортен терминал, работещ по направление Европа — Близкия изток. Димитровград е един от младите градове на България, който не може да се похвали с многовековна летопис, но въпреки това има своята кратка и оригинална история.

Исторически музей

Исторически музей Димитровград

Исторически музей

Музеят и градът са уникални, както със своето създаване, така и със своето развитие в най-новата история на България. В експозиционните зали на днешния музей няма да видите археологически разкопки, не блестят златни съкровища и нумизматични ценности, но чрез експонатите по-най безспорен начин се разказва историята на бригадирското движение и развитието на Димитровградска община – времето, “когато се наливаха основите”.

Дом-музей „Пеньо Пенев“

Дом-музей „Пеньо Пенев“ - Димитровград

Дом-музей „Пеньо Пенев“

Домът на известният севлиевския художник е превърнат в своеобразен музей, представящ творчеството на Пеньо Пенев. Експозицията е съчетание от негови трудове, биографични данни и следване на целият му начин на живот. Посещението на музея представлява интерес не само от любителите на изкуството, но и за обикновения турист.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИ НЕВЕРОЯТНИ БЪЛГАРСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ)