Печат 35 – Пазарджик

Градът лежи на двата бряга на р. Марица и е втория най-важен културен и административен център в Централна Южна България. Разстоянието от София до Пазарджик е 109 км по магистрала Тракия. Релефът е изцяло равнинен. Градът е с богата история, датираща от 15 в.

Катедрална църква Свето Успение Богородично

Катедрала Пазарджик

„Свето Успение Богородично“

Катедрала е в близост до моста на река Марица. Построена е през 1836 – 1837 г. Легендата гласи, че някога мюдюрът (турски – управител на малък град) е позволил българите да си построят църква, но тя да е голяма колкото волска кожа и не по-висока от джамията. Но те пък разрязали кожата на малки лентички и направили с тях върху земята фигура, която да изглежда като пода на църквата. След като видял това, турският управник се възхитил от находчивостта на християните и повече не им създавал никакви пречки. Друг любопитен факт е, че по-голямата част от църквата е вдълбана в земята,заради условието на мюдюрът относно височината. Няколко пъти опожаряван и разрушаван той е завършен в този си вид през 1837 г.Днес църквата „Света Богородица“ представлява трикорабна псевдобазилика с три портала. Прочута е със своя дървен иконостас, изработен от орехово дърво и забележителен със своята високо художествена ажурна дърворезба в стила на Мияшката школа. Иконите на църквата датират от различно време. Някои от тях са от преди 1837 г. Най-старата – св. Дионисий – е от 1814 г.

Иконостасът на храма представлява уникална дърворезба под егидата на ЮНЕСКО. Изработен е от майстори на Дебърската художествена школа, начело с Макрия Негриев Фръчковски, чийто гроб е пред олтара на храма. Стенописите са направени от представители на Самоковската школа, а има икони дори от Станислав Доспевски. В църквата има и чудотворна икона, за която се твърди, че лекува.

Къща-музей „Станислав Доспевски“

къщата на Станислав Доспевски Пазарджик

Къща-музей „Станислав Доспевски“

Построена е през 1864 г. от брациговски майстори. Къщата е двуетажна, кирпичена, с шест стаи и салон, характерна за периода на Възраждането. Това е единственият в България музей, посветен на възрожденски художник.Доспевски е роден в Самоков през 1823 г., син е на Димитър Зограф, внук е на основоположника на Самоковската живописна школа Христо Димитров и е племенник на Захари Зограф. Истинското му име е Зафир Димитров Христов. Доспевски е един от първите български художници и иконописци с академично образование. Той се превръща в основоположник на светската портретна живопис.

Доспевски е участник в националноосвободителното движение , заради което е арестуван и хвърлен в затвора Мехтерхане в Цариград, където през 1878 г. намира смъртта си.

Къщата музей е обявена за музей през 1952 г., а за архитектурен паметник през 1964 г. Разполага с три стенописа и портретната зала, които туристите могат да разгледат всеки делничен ден от 12 до 16 часа.

Регионален исторически музей – Пазарджик

исторически музей Пазарджик

Исторически музей

Регионалният исторически музей в гр. Пазарджик, България е създаден през 1911 г. Днес представя 6 невероятни експозиции: Археология, История на България XV – XIXв, Къща- музей К. Величков, Лапидариум, Нова история и Етнография.Гостите на града могат да се запознаят с историческото развитие на целия окръг всеки делничен ден от 9 – 17 часа, през съботите от 10 – 17 часа, а в неделя музеят работи от 10 до 14 часа. На касата има печат.

Печат 36 – Панагюрище

Историческа местност Оборище

Оборище

Историческа местност Оборище

Оборищенското събрание е първото българско народно събрание. То се провежда от 14 до 16 април 1876 г. в местността Оборище край Панагюрище. Събранието е свикано по решение на Гюргевския революционен комитет, за да се уточнят въпросите, свързани с хода на подготовката на Априлското въстание през 1876 г. Организирано от Георги Бенковски.

В околностите на града се намират редица археологически паметници – следи от древното минало. Десетки могили свидетелстват за тракийските племена, живели някога по тези земи. В една от тях – могилата “Мрамор” е разкрито погребение на тракийски вожд от IV – III в. пр. н. е. Недалеч от нея през 1949г. по време на землени работи е открито световно известното днес Панагюрско съкровище, рядък археологически паметник от времето на елинистическата епоха – IV – III в. пр. н. е. Деветте съда: четири ритона с форма на животинска глава, три канички с форма на глава на амазонка, една амфора с дръжки във форма на кентаври и една фиала са богато украсени с релефни изображения по сюжети от митологията. Този уникален сервиз, чието копие е изложено в Историческия музей в Панагюрище, е най-интересният паметник на изкуството, намерен в Тракия.

Къща-музей „Райна Княгиня

къщата на Райна Княгина Пазарджик

Къща-музей „Райна Княгиня“

Родната къща на Райна Княгиня е паметник на културата с национално значение. Експозицията на къщата-музей разказва за подвига на девойката, бродирала и носила знамето на свободата. Само на 20 години, тя е главна учителка в девическото училище. Когато градът е обхванат от революционен кипеж, една вечер, незабравима за нея, войводата Бенковски й предлага да ушие главното знаме на въстаниците. Това е легендарното знаме с разярения български лъв и крилатия девиз „Свобода или смърт“.

Предполага се, че къщата е построена през 1673 година. Тя е представител на средногорската асиметрична къща, обърната към просторния двор.

Печат 37 – Пещера

Градът  се намира в предпланината, на границата с Горнотракийската низина. Климатът е умерен, без резки температурни колебания. Средната надморска височина на град Пещера е 461 м. Средната годишна температура е 12,6°С. Валежите са сравнително добри.

Селището е с твърде стара и интересна история. Най-ранните човешки следи датират от епохата на неолита. Откритите находки дават основание на изследователите да заключат, че през бронзовата епоха пещера Снежанка и пещера Юбилейна са били обитаеми. В продължение на хилядолетия този край е обитаван от тракийското племе беси, изпитало влиянието на римляни и византийци.

Възникването на селището в пещерската котловина е станало през втората половина на IV век пр. Хр. Най-трайно е взаимодействието по-късно на трите етноса: траки, българи и славяни. Свидетелство за това са откритите останки в околностите от хилядолетна култура — кюпове с обгорено жито, строителни материали, оръжия, оръдия на труда, монети, накити, култови предмети, саркофази, останки от калдъръмени пътища, мостове, останки от крепостите Киево кале, Перун, Тъмра, Св. Никола, Св. Петка и др.

Няколко са предположенията за името на град Пещера, но надделява това от пещерите в околностите. Най-ранният писмен документ за съществуването на селището под името „Пещера“ е от 1479 година. По това време Пещера е част от тимара на някой си Мустафа заедно с още 41 селища.

пещера „Снежанка“

Пещерата се намира в Баташката планина близо до град Пещера, открита е през 1961 година. Дължината на пещера Снежанка е едва 145 метра, цялото и протежение е разделено на няколко красиви пещерни зали (Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, Срутището, Вълшебната зала) и е богати на много и най-разнообразни пещерни образуваниясталагмити, сталактити, сталактони, драперии, синтрови езерца и други.

Пътят до пещерата минава през красивата родопска природа. За желаещите да се насладят на красивите пещерни галерии е изградена стръмна екопътека с дължина почти от 1 км. Пещерата е облагородена и отворена за посещения всеки ден от 10 до 16 часа.

Печат 38 – Батак

Исторически музей

Исторически музей Батак

Исторически музей

Исторически музей Батак е създаден през 1956г.Близо половин век неговите специалисти издирват,изучават съхраняват и популяризират богатото културно-историческо наследство на хората от Община Батак. Днес музеят в Батак с богатите си фондове и експозиции е културно- просветен център, отразяващ динамичните процеси и популяризиращ културно-историческото наследство на Община Батак като своеобразен, специфичен за общината интелектуален потенциал. По начин на финансиране музеят е общински.По своя профил и характера на фондовете си Исторически музей-Батак е общоисторически. Отдели: – Археология – Българските земи ХV-ХIХ век – Етнография – Нова и най-нова история – Връзки с обществеността Батак е известен у нас и в света с героизма на жителите си през Априлското въстание 1876г. Своеобразният музеен комплекс, разположен в центъра на град Батак разгръща различни страници от историята на този регион.Запознава с бита, душевността и героичните борби на населението за свобода и просперитет. Посещението в Исторически музей Батак ще ви накара да се почувствате горди българи. То е най-бързият начин да се запознаете с многовековната история на района,запазена и пренесена през вековете и съхранена за бъдещето.

Печат 55 – Велинград

Исторически музей

Исторически музей Велинград

Исторически музей

През 1951 г. на основата на училищни и читалищни музейни сбирки се учредява Градски исторически музей. Няколко месеца по-късно той се преобразува в къща-музей „Вела Пеева“. С решение на Министерство на културата от 1991 г. се променя статутът му и той отново става Исторически музей. Музеят разполага със специално построена през 1982 г. сграда с обширни и удобни за експониране зали.

В продължение на повече от три десетилетия музеят е включен сред 100-те национални исторически обекти. Също така намира място и в каталога „Музеите на света“, издаван в Мюнхен, Германия.

Печат 70 – Брацигово

Градски исторически музей

исторически музей Брацигово

Исторически музей

Намира се в полите на Родопите, в котловина, която се проветрява на запад от Пещерската котловина и на север от Тракийската низина. Местният климат е мек и лютите студове и големи горещини са рядко срещано явление. Брациговци се радват на красива пролет и топла есен. Заради мекия климат в миналото основен поминък за населението е било отглеждането на маслодайна роза, която по качества не отстъпва на карловската и казанлъшката роза. На 3-4 километра южно се намира село Розово, от което се откривала гледка към розовите насаждения на брациговци. Понастоящем този поминък се възражда и много хора отглеждат маслодайна роза, като основните пазари са Япония и Франция.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С НЕВЕРОЯТНИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БЪЛГАРИЯ)