В китна долина в централна Северна България, в подножието на първенеца на Стара планина, се простира планиското градче със столетна история – Априлци. Градът е формиран със сливането на четири села по случай 100-годишнината от Априлското въстание. Намира се в красивия Троянски Балкан и граничи с Национален парк „Централен Балкан”. Там без да се отделяш от удобствата на града можеш да се насладиш на невероятната природа на България.

Априлци е известно като курортно селище, тъй като от там започват разнообразни туристически маршрути, преминаващи през едни от най-красивите кътчета на страната. От градът стартират походите до връх Ботев, връх Марагидик, връх Острец, водопадът „Видимско пръскало” и други походи, опознаващи чудната природа.

Природни богатства около Априлци

Природни богатства около Априлци

Освен уникалните природни богатства град Априлци пази и великата история на българските революционери. За любителите на културно-историческия туризъм селището предлага разнообразни турове и експозиции.
В самият град се помещава музейна сбирка, разказваща за великите дела на родолюбците ни по време на събитията около Руско-турската война; Девически манастир, пазещ героизма на загиналите за народа ни; гробищна църква, разкриваща непобедимия дух и вяра на българина. В центъра на Априлци се издига и невероятната църква „Св. Георги Победоносец”, която през деня олицетворява християнската вяра, а нощем озарява с красотата си.

хижа Зора

хижа Зора